Reisverslag

Doorheen Azië: Cambodja & Vietnam

Bezocht door: Kathleen

Een paar jaar geleden had ik al het privilège om de Angkor site te bezoeken, het was dan ook een aangenaam weerzien… We komen rond de middag aan in Siem Reap na een vlucht van ongeveer 12 uur naar Saigon en dan nog een binnenlandse vlucht van één uur naar Siem Reap. De eerste dag maken we dan ook heel dankbaar gebruik van het mooie zwembad en de fijne ligzetels in ons hotel. De volgende morgen zijn we er al vroeg bij. We nemen een tuk tuk van het hotel en laten ons brengen naar de ingang van de Angkor site. We kopen een dagticket en laten ons van ongeveer 10h00 tot 16h00 rondrijden. Op ons programma staat : Angkor Thom met o.a. Bayon Temple, Terrace of the Leper King, Terrace of the Elephants, Phimeanakas ; Ta Prohm en Angkor Wat. Stuk voor stuk prachtige tempels, elk met een eigen verhaal!

De volgende morgen vliegen we van Siem Reap naar Phnom Penh. Dit is ook mogelijk overland maar op dit moment is de weg op sommige plaatsen te slecht en duurt de trip te lang. Phnom Penh werd eens beschouwd als één van de mooiste steden in de Oosten en ondanks de recente turbulente geschiedenis heeft het nog steeds een koloniale charme behouden. Het is een bruisende stad, majestueus gelegen aan de samenvloeiing van de machtige rivieren in de Mekong en Tonlé Sap. Brede met bomen omzoomde lanen en vele koloniale tijdperk gebouwen weerspiegelen de glorieuze dagen. De Aziatische en westerse tradities ontmoeten elkaar op een fascinerende manier. We bezoeken eerst Choeung Ek of de Killing Fields. Het is er muisstil… het is een akelige maar serene plaats waar duizenden mensen zijn gestorven. De kinderen blijven herhalen dat ze niet snappen wat hier ooit gebeurd is. Het Koninklijk Paleis “Royal Palace” wordt opgeblonken voor het feest dat de volgende dag plaats vindt om de verjaardag van de overleden koning te vieren. Hier is alles pracht en praal!

We verlaten Cambodja en vertrekken per speedboat naar de Mekong Delta. We komen aan in het Victoria Hotel Chau Doc. Dit is een aangenaam stadje waar we voor het diner nog even een wandeling maken door de lokale markt met al zijn verse groenten en fruit. De volgende morgen bezoeken we eerst een boerderij waar vis wordt gefokt in houten kooien, vastgemaakt aan de drijvende huizen aan de rivier. Verder bezoeken we langs het kanaal de paalwoningen van de Cham minderheid. In de namiddag rijden we verder naar Can Tho, onderweg stoppen we aan een “stork sanctuary”. Deze is nog maar pas open voor het publiek : we stappen over op bootjes zonder motor zodat we 100% kunnen genieten van allerlei soorten vogels. Ook vanavond verblijven we in een Victoria hotel, gebouwd in Frans koloniale stijl.

’s Morgens vroeg bewonderen vanaf onze boot de grootste drijvende markt van de Mekong delta, Cai Rang : allerlei soorten producten, vooral groenten en fruit worden verhandeld van boot tot boot. In de late namiddag komen we aan in Saigon, een stad met 10 miljoen inwoners en 7 miljoen bromfietsen! De halve dagexcursie van vandaag omvat een bezoek aan de wereldberoemde Cu Chi Tunnels. Het ongelooflijke ondergrondse tunnelnetwerk werd gebouwd door Vietnamese verzetsstrijders (Vietcong) tijdens hun lange strijd voor onafhankelijkheid. De tunnels zijn het bewijs van de enorme vindingrijkheid die karakteristiek is voor de Vietnamezen. Je ziet de geheime zijdeurtjes, de ondergrondse keukens, de woonkamers en de vergaderzalen. Manlief en de kinderen wagen een wandeling in één van de ondergrondse tunnels. Heel erg onder de indruk komen ze terug boven, niet te geloven dat de Vietnamezen hier konden leven…In de namiddag staan de klassieke bezienswaardigheden in het centrum van Saigon op het programma : Reunification Hall, de  Kathedraal van de Notre Dame, het nabijgelegen 19e eeuw Empirestijl postkantoor, waar we kaartjes versturen naar het thuisfront, het 'Hotel de Ville', Thien Hau-tempel, het bruisende Chinatown en als laatste bezoeken we Binh Tay markt, de centrale markt en één van de meest kleurrijke delen van de stad.

Vooraleer de vlucht te nemen naar Da Nang, genieten we nog even van het zwembad in Saigon, gelegen op het bovenste verdiep. De vlucht verloopt goed en bij aankomst rijdt onze gids ons naar ons hotel, Ancient House Resort in Hoi An. We verfrissen ons even en gaan onmiddellijk op stap met onze gids voor een begeleide wandeling door Hoi An. Hoi An was ooit een grote Aziatische handelshaven in de 17de een 18de eeuw, nu opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO : voormalige handelshuizen, een 400 jaar oude Japanse overdekte brug, een Chinees Communal Hall, heel veel winkeltjes, kleermakers en restaurants. We krijgen 1000 en 1 tips om ’s avonds te dineren in het aangename stadje en twijfelen dan ook niet om hier te blijven rondhangen tot etenstijd.

De volgende dag staat een Eco-tour op het programma : fietstocht door het platteland, via smalle buitenwegen zien we waterbuffels, rijstvelden, boerderijen waar biologische groenten worden geteeld. Daarna nemen we een boot om te zien hoe vissers op hun kleine ronde bamboe boot “thung chai” het traditionele Vietnamese visnet “ro” uitspreiden. Een lekkere seafood lunch wordt aan aan boord geserveerd. De excursie My Son is voor de echte cultuurliefhebbers. Dit is de hoofdstad en het regligieuze centrum van het voormalige Koninkrijk Champa, zo’n 40 km ten zuidwesten van Hoi An, gelegen in een weelderige, groene vallei met tientallen rode bakstenen torens en heiligdommen, daterend uit de 7de tot 13de eeuw. Helaas moeten we afscheid nemen van het pittoreske Hoi An voor de volgende bestemming in Vietnam nl. Hanoi.

De citytour bevat een bezoek aan de One Pillar Pagoda, opgericht door koning Ly Thai To in 1049. Dit gebouw is een belangrijk symbool geworden voor de inwoners van Hanoi. Vervolgens houden we halt bij de “Temple of Literature”, de eerste universiteit van Vietnam. Gebouwd in 1070, bieden de tuinen en goedbewaarde architectuur een ontspannende kijk in het verleden van Vietnam. Bezoek aan de boeddhistische Tran Quoc pagode op West Lake (een van de oudste in Vietnam) en de Quan Thanh tempel (Taoïstisch, daterend uit de Ly-dynastie). Daarna gaan we naar Dong Xuan market en genieten we van een 1 uur durende rondleiding per cyclo, een driewieler met chauffeur, door Hanoi's Old Quarter, ook bekend als "36 streets". Dit bruisende gebied met smalle straatjes en steegjes herbergt letterlijk duizenden kleine bedrijven en winkeltjes. ’s Avonds nemen we de nachttrein Fanxipan naar Lao Cai op basis van een privé cabine voor 4 personen.

’s Morgens vroeg komen we aan en nemen eerst het ontbijt in ons hotel. Het regent pijpenstelen maar we laten het niet aan ons hartje komen. Een groepje vrouwen van Red Dao, een etnische minderheid volgt ons op onze wandeling door de verschillende dorpjes. We lunchen in een “homestay”. Na de middag klaart het op en schijnt de zon volop. Nu staat een stevige wandeling door de rijstvelden en een bamboebos op het programma. De vrouwen van Red Dao blijven bij ons en helpen ons bij de wandeling. De paadjes liggen er modderig bij en zijn niet altijd goed onderhouden. We genieten van de natuurpracht ! Vooralde terrasvormige rijstvelden zijn adembenemend mooi, heel groen door regen en zon ! Op het einde van de wandeling kopen we armbandjes, tasjes, … omdat ze ons zo goed hebben geholpen. ’s Avonds genieten we van de markt in het stadje Sapa. Alle verschillende ethnische minderheden zakken af naar Sapa om hun waar te verkopen.

De volgende morgen zijn ze er opnieuw maar dan verkopen ze hun geteelde groenten en fruit. Heel het stadje is één grote marktplaats. De nachttrein op de retour verloopt heel vlot en tegen 5h30 zijn we in Hanoi waar onze gids ons staat op te wachten om ons naar het hotel de l’Opera te brengen waar een dagkamer hebben tot onze nachtvlucht naar huis. We genieten van het zwembad en wandelen nog een laatste keer door Old Quarter.

Een gecombineerde rondreis Cambodja / Vietnam is een absolute aanrader ! Zeker ook voor families met grotere kinderen. Er zit heel wat variatie in het programma : zowel cultuur als avontuur !