Reisverslag

Fascinerend Japan

Bezocht door: Peter

Japan is een land dat met geen ander is te vergelijken, wat het tot één van de meest intrigerende bestemmingen ter wereld maakt om te bezoeken. Japan is een land van extremen, een fascinerende mix van traditie en vernieuwing. Oude goden, gebruiken en vakmanschap gaan er hand in hand met de allernieuwste technologie, futuristische mode en design. Deze tegenstelling zit bijna symbolisch in ons vijfdaagse reisprogramma: Tokyo en Kyoto, nieuw en oud. Vijf dagen is kort, te kort, voor deze archipel met meer dan 6800 vulkanische eilanden. Tot je overschakelt op Japanse snelheid en intensiteit van leven en beleven en ervan verbaasd staat hoeveel je op die kleine week kan doen.

Wie in Tokyo aankomt, doet dat met wat hij of zij heeft gelezen, gehoord, gezien,… over Japan en zijn hoofdstad maar al na een paar minuten heeft deze metropool je verrast. Hij komt op je af als hyperactieve energiestroom die je meesleurt op een rush van adrenaline. De immerpunctuele en ultranette metro perst ons samen tussen alle andere reizigers en spuwt ons in een lange rij pendelaars uit bij één van de vele stations. De straten zijn gevuld met mensen, auto’s, geluiden en licht, veel licht, neon is everywhere. Het is een lenteavond en Tokyo leeft op straat. West meets East maar avant-garde bij ons is jaren achter op hier. En toch, want net om de hoek is een kleine Shintotempel. Bezoekers reinigen zich symbolisch aan de fontein bij de ingang alvorens in alle stilte de gebedsruimte binnen te gaan. Wierook drijft naar buiten en verdringt even alle andere geuren in de straat. Vernieuwing en traditie. De aanblik en ervaring stopt ook ons, alsof je even onder een grote stolp zit alvorens de Energie je weer in z’n greep krijgt. Wat verder gaat een vrouw in traditionele kimono een hamburgerrestaurant binnen.

We logeren in een designhotel met mooi uitgepuurde, Japanse inrichting. De badkamer komt recht uit een science-fictionfilm en we hebben uitzicht op Tokyo Tower, een kopie van …de Eiffeltoren. 
De nachten zijn kort, heel kort. Er is te veel te zien, te proeven, te beleven,… Zoals de vismarkt. De Japanse keuken moet de creatiefste ter wereld zijn met alles wat uit zee komt. We zijn zeer vroeg gekomen want dan zijn de chefs van de toprestaurants er persoonlijk aanwezig. Alleen het meest perfecte stuk is net goed genoeg. De manier waarop ze de vis keuren en die uiteindelijk met een vlijmscherp mes versnijden is als een ritueel. Onwerelds.

Nozomi Shinkansen Tokyo – Kyoto: De kogeltrein brengt ons in precies 140 minuten naar Kyoto. Als een Zwitsers horloge alleen beter, nog preciezer. De oude hoofdstad van Japan is één van de weinige steden die ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog kwam. De culturele rijkdom is er enorm: van tempels en oude paleizen tot heerlijk verfijnde restaurants en theehuizen.  We verblijven er in een oude ryokan, het hoogtepunt van Japanse gastvrijheid, en huren er in de buurt fietsen om ons te verplaatsen.We bezoeken de Kennin-Ji tempel opgericht in het begin van de 13de eeuw. Een boedhistische monnik in traditionele kledij glimlacht naar me en buigt als groet. Wanneer hij zijn handen samenbrengt, glijdt z’n mouw wat naar beneden. Aan zijn pols draagt hij het laatste nieuwe Suunto duikhorloge. Ik glimlach en buig terug. Wat een fascinerend land.

Zin om Japan te ontdekken? Maak gerust een afspraak of kom even langs op World of Travel. Het is een verhaal dat we graag met u delen!

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!