Reisverslag

Zuid-India: God’s own country - Country of Gods

Bezocht door: Nathalie

Zuid-India, een blij weerzien met één van mijn meest favoriete reisbestemmingen! Na Noord-India, staat deze keer het zuiden op het programma, meer bepaald een rondreis die start in Kochi in de staat Kerala en eindigt in Chennai in de staat Tamil Nadu.

Kerala krijgt vaak de bijnaam ‘God’s own country’ toegekend en daar zijn enkele hele goede redenen voor. Om te beginnen was Kerala volgens de Hindoe mythologie een goddelijke creatie, vandaar de letterlijke verklaring. Ten tweede is er nergens in India – en wellicht ook ver daarbuiten – door de eeuwen heen zo’n grote tolerantie voor verschillende geloofsovertuigingen, of het nu hindoes, boeddhisten, moslims, joden of christenen zijn. Maar het derde en voor mij toch wel overduidelijke argument, is dat Kerala simpelweg… het paradijs is…

Na een korte geschiedenisles over Kochi, van de Portugese St. Francis kerk, over het Hollands paleis tot aan de Joodse synagoge, krijg ik van de locals nog de kunst van het vissen met de beroemde Chinese visnetten aangeleerd. En ’s avonds kan ik me verwonderen aan een Kathakali demonstratie, een klassieke Indische dans uit Kerala waar aan de hand van make-up, kostuums, mimiek en poses verhalen uit de Hindoe mythologie worden verteld.

Ik vervolg mijn reis met één van de hoogtepunten van Kerala, een cruise op een huisboot (omgebouwde rijst- en specerijboot) op de befaamde ‘backwaters’ (een keten van brakwaterlagunes). De kokospalmen weerspiegelen in het water, de palmgroene reflecties schitteren in de zon, kinderen ravotten in het water, vogels tsjirpen en ik… ik dut langzaam in… genietend van het verfrissend zomerbriesje.

Vooraleer ik het prachtige natuurschoon van Kerala verlaat en naar Tamil Nadu doorreis, overnacht ik nog tussen de thee- en specerijplantages in de heuvels van Thekkady (oftewel Periyar). Hier wordt de beste kardemom ter wereld geproduceerd. Men noemt Kerala dan ook niet voor niets ‘the land of spices’!

Wanneer men met ‘God’s own country’ verwijst naar Kerala, zou men Tamil Nadu zeker en vast de bijnaam ‘Country of Gods’ kunnen geven. De Hindoetempels springen hier namelijk bijna letterlijk uit de grond! Het zijn enorme kleurrijke tempels versierd door honderden beelden en taferelen en de Sri Meenakshi tempel in Madurai spant de kroon.

In deze ‘stad binnen de stad’ zou ik gemakkelijk een halve dag mijn ogen de kost kunnen geven. Omwille van het jaarlijkse Chithirai festival is de tempel versierd met duizenden bloemen en lichtjes en ’s avonds is er een optocht met de beelden van het echtpaar Shiva en Meenakshi doorheen de straten van Madurai. De rest van het jaar vindt hier echter elke avond een processie plaats waarin het beeld van Shiva getransporteerd wordt op een praalwagen naar het heiligdom van Meenakshi, zodat ze samen de nacht kunnen doorbrengen.

Naast de andere talrijke tempelsites in Tamil Nadu zoals die van Trichy en Tanjore, of het nu de veelkleurige operationele tempels of de minstens even indrukwekkende zandkleurige Unesco Werelderfgoed sites zijn, is ook de plattelandsregio rond Chettinad zeker een bezoekje waard. Ik heb een beetje het ‘spookstad gevoel’ wanneer ik hier rondwandel, tot ik begin weg te dromen naar een glorierijk verleden waar ik de meest luxueuze paleizen en huizen zie opduiken. Enkelen zijn nu omgebouwd tot een heritage hotel.

Ook Pondicherry is een aangename afwisseling en met zijn Franse wijk een stukje Frankrijk in de tropen. ’s Avonds komt iedereen uit Pondicherry bijeen voor een wandeling op de promenade aan zee, die dan autovrij is. Het laatste traject brengt me tot slot via de unieke rotstempels van Mamallapuram naar de kosmopolitische stad Chennai, waar ik uitgeput maar voldaan afscheid neem en tevreden terugkijk op deze prachtige reis.

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!