Reisverslag

Historisch Ethiopië, het rijke noorden

Bezocht door: Jantien

Ethiopië is een nog vrij onbekende Afrikaanse reisbestemming in het noorden van Afrika. Het toerisme staat er nog in de kinderschoenen, maar het land heeft zeker een toeristisch potentieel. Ethiopië kan je in een paar woorden samenvatten: prachtige natuurlandschappen, historische en religieuze tradities en een zeer hartelijke bevolking.

Ik start en eindig mijn rondreis in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Bij aankomst in Addis, zoals de jonge metropool in de volksmond genoemd wordt, word je onmiddellijk ondergedompeld in een gezellige, multiculturele drukte. Ellenlange files van blauwe taxibusjes, moderne en stokoude brommers, voetgangers en fietsers maken het chauffeurs hier tot een ware nachtmerrie. Mijn eerste twee bezoeken zijn tevens de belangrijkste musea in heel Ethiopië. In het Nationaal Museum krijg je een totaalbeeld van wat Ethiopië te bieden heeft, met de replica van het wereldberoemde skelet van Lucy, dé eerste mens! Het Etnologisch Museum staat dan weer bekend om de collectie gebruiksvoorwerpen, kunst en muziekinstrumenten van verschillende traditionele volkeren. Dit allemaal in het voormalige paleis van Haile Selassie, zeker een bezoekje waard. Nadien breng ik nog een bezoek aan de Heilige Drievuldigheidskathedraal, de laatste rustplaats van Haile Selassie.

Met een binnenlandse vlucht trek ik een stuk het noorden in naar Aksum, dichtbij de grens met Eritrea. De stad staat vooral bekend om de obelisken die door de koningen werden opgericht (en weer omgevallen), maar er duiken nog meer elementen op, zoals de bekering van de koningen tot het christendom en vooral de hele mythevorming rond de Ark des Verbonds. Feiten, fictie en mythe worden hier zonder probleem door elkaar geweven.

Meer dan de moeite waard is de achtste wereldwonder in Lalibela. De monolithische rotskerken behoren tot de absolute hoogtepunten van de Ethiopische cultuur en een must-do tijdens elke reis. De elf kerken werden uitgehouwen uit graniet en tufsteen met behulp van de engelen. Een bezoek gaat gepaard met klimmen, klauteren en waden door donkere gangen van het ene naar het andere godshuis. Mijn bezoek valt net op de dag van St. George. Vele Ethiopiërs komen dan speciaal naar Lalibela om hun offer te brengen naar de belangrijkste kerk. St. George Church bevindt zich iets buiten het centrum en is volledig uitgehouwen uit de grond. Honderden in wit geklede Ethiopiërs zitten hier te bidden en eten te delen. Wanneer ik de kerk binnen ga wemelt het van de mensen die staan aan te schuiven om gezegend te worden door de priester. Een zeer mooie ervaring!

Gondar is een stad met een bruisende geschiedenis, opgericht door koning Fasilades in de 17de eeuw. De verschillende Middeleeuwse, Portugese, Indische en Italiaanse invloeden hebben hier hun stempel nagelaten. Mooi voorbeeld hiervan zijn de ruïnes van de kastelen en het badhuis van Fasilades. Mijn rondreis wordt afgesloten in Bahir Dar, het stadje nabij Lake Tana. Rond en op het meer zijn talloze kloosters die hier hun toevlucht hebben gezocht voor de oprukkende islam.

Dit wordt dan ook mijn laatste dag dat ik de erg expressieve schilderingen met religieuze betekenis moet aanschouwen. Mijn gids lacht nog even wanneer ik, na het al 13x gehoord te hebben, zijn verhaal zonder fouten kan aanvullen en afsluiten. Mijn Bijbelkennis is nog nooit zo groot geweest als nu…

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!