Reisverslag

Japan, land der contrasten

Bezocht door: Delphine

Voor wie het eens over een andere boeg wil gooien en een totaal ‘andere wereld’ wil ontdekken, dan is het antwoord ‘Japan’. Er bestaat namelijk geen ander land dat enerzijds moderniteit en design omhelst maar anderzijds zich toch nog zo vastklampt aan zijn eeuwenoude tradities.

Vanuit het vliegtuigraampje zie ik de ondergaande zon in het land van de rijzende zon. Tokio, de verlichte miljoenenstad, schuift onder het vliegtuig door. Het is vrijdagavond en we landen op Tokyo Haneda Airport na een bijna 12 uur durende vlucht. Een korte taxirit brengt me tot het befaamde ‘Park Hyatt hotel’ in Shinjuku, een druk stadsdeel van Tokio. Dit hotel werd vooral bekend na de release van Sofia Coppola’s ‘Lost in Translation’ in 2003, waar deze uitstekende film grotendeels werd opgenomen. Vanuit mijn kamer en het restaurant ‘New York Grill’ op de 52ste verdieping geniet ik van het adembenemend zicht over de stad. Tokio is divers en intrigerend: de rustige, mooie parken en schrijnen (Torii’s) zoals het Hama-rikyu Park en de Meji & Sensoji Tempel in de oude Asakusa wijk staan in schril contract met de drukte van Ropongi, Shinjuku of Shibuya. Ga langs de sumoworstelwijk ‘Ryogoku’, wandel door de hippe Harajuku wijk en mis vooral’s morgens vroeg de Tsukiji Fish market niet: wereldbekend voor zijn tonijnveiling. Of breng een bezoek aan het Edo Tokyo Museum en leer hoe het oude Edo zich ontwikkelde tot het moderne Tokio van vandaag.

Na enkele nachten in deze metropool neem ik de Shinkansen trein naar Hakone, een vulkanisch ongerept natuurgebied nabij de wereldbekende Mount Fuji. Fuji-San is de heilige vulkaan in de Japanse cultuur, maar wordt ‘verlegen’ genoemd omdat hij enkel zichtbaar is tijdens een heldere dag. Hakone staat verder ook bekend om zijn ‘onsen’ (warmwaterbronnen) waar u in kan baden. Hakone ligt op amper een uurtje sporen van Tokio en is dus perfect om te ontsnappen aan de drukte van de hoofdstad.

Volgende stop op het programma is de symboolstad Hiroshima, de stad die het zwaar te verduren kreeg tijdens de Tweede Wereldoorlog door de atoombom die er werd gedropt. De gevolgen waren enorm, zo’n 400000 mensen waren met de impact van de bom gedood. In het ‘Peace Memorial Museum’ vind je een remake van ‘Little Boy’, een bom die niet groter was dan 2 meter, maar met onmetelijke gevolgen. In de namiddag reizen we verder naar Miyajima eiland, waar we per ferry langs de ‘Floating Torri gate’ (een ander bekende postkaart van Japan) varen.       

Maar dan moet Kyoto nog komen met zijn Unesco-werelderfgoed, waaronder ook het Gion District, de thuis van de geisha’s. Als de avond valt in deze wijk komen de geisha’s met hun wit beschilderde gezichten naar buiten. In hun kleurrijke kimono’s schuifelen ze, meestal twee aan twee en giechelend als jonge meisjes, door de straten van de Kyoto. De geisha’s zijn op weg naar de laatste paar oude straten met houten theehuizen in Kyoto, waar ze rijke zakenmannen en politici vermaken met dans, zang, muziek en conversatie. In Kyoto maar ook in Tokio zijn geisha’s een van de laatste overblijfselen van een eeuwenoude Japanse cultuur en traditie. Ik ben hierdoor gefascineerd en iemand weet me een onvergetelijke ontmoeting te regelen met een maiko, een geisha in opleiding, zeg maar.

Japan is met zijn robotrestaurants, high-tech toiletten, gadgets en bullettreinen in veel opzichten moderner dan Europa. Bij momenten waan ik mij in een wereld van Playmobil of Lego, waar alles feilloos op elkaar is ingespeeld. Modern, maar toch niet westers, want naast al die hippe en futuristische snufjes klampt Japan zich tegelijk vast aan culturele tradities die eeuwenlang onveranderd lijken. Traditie en supermodern gaan hier hand in hand, en het is juist deze combinatie die de Japanse cultuur zo bijzonder maakt.

 

Ideale reisperiode Japan : van maart tot juni en van september tot november

Meer weten? Op onze website vindt u verschillende bestemmingen die u in Japan kan aandoen alsook enkele mogelijke reistrips. Uiteraard zijn deze geheel op maat aan te passen. Contacteer Delphine Dewitte op 056/243884 of op delphine.dewitte@worldoftravel.be voor een afspraak. Ze helpt je graag op weg!

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!