Reisverslag

Sri Lanka: het eiland van Boeddha

Bezocht door: Nancy

Een vliegtuigreis van ongeveer 10 uur (met tussenstop in Doha, Qatar) bracht mij naar het land van de “Ceylon Tea” Sri Lanka, een parel in de Indische Oceaan. Wie van cultuur, natuur, vriendelijke inwoners en goede hotels houdt, moet deze bestemming zeker aanstippen op z’n 'to do-lijst'.

De hoofdstad Colombo is uitgegroeid toe een stad met een combinatie van oude koloniale monumenten en authentieke tempels, hedendaagse bars en fancy winkelketens. Aan het hectische verkeer moet je even wennen, maar de gids verzekerde mij dat deze drukte zeker niet kenmerkend zou zijn voor de ganse rondreis. Het hoogtepunt van de rondreis is een bezoek aan de Culturele Driehoek die gevormd wordt door de voormalige hoofdsteden Kandy, Polonnaruwa en Anaradhapura.

Slalommend tussen de tuc-tucs, fietsers en loslopende koeien bereik ik na een rit van 5 uur de site van Anaradhapura, hier bevindt zich de bakermat van de Sri Lankaanse beschaving. De oude kloosterstad is niet alleen bekend om zijn mystieke tempels, perfect gevormde pagodes, maar ook om de unieke irrigatiewerken. Het is er vooral druk rond de heilige Bo-Boom Sri Maha Bodhi. Deze boom zou meer dan 2000 jaar oud zijn en is een ent van de oorspronkelijke boom waaronder Boeddha in India de Verlichting bereikte. Deze boom wordt daarom ook aanzien als één van de heiligste plaatsen in Sri Lanka.

Op 15 minuten van Anaradhapura ligt de site van Mihintale. Deze plaats wordt beschouwd als de bakermat van het boeddhisme, hier zou de eerste koning zich tot het Boeddhisme hebben bekeerd en zo deze godsdienst hebben verspreid in Sri Lanka.

Een bezoek aan Mihintale is een onvergetelijke ervaring. De schitterende stoepa’s, grotten en Boeddhabeelden liggen te midden van beboste heuvels en zijn met elkaar verbonden door brede, in de rotsen uitgehouwen trappen. De 1840 treden brengen mij tot op de top van de heuvel waar ik een betoverend zicht krijg over de prachtige omgeving.

Na Anaradhapura was Polonnaruwa de tweede hoofdstad van het eiland. De stad, verlaten omwille van de burgeroorlogen en aanvallen uit India, werd indertijd overgeleverd aan de jungle. Na de herontdekking van de stad door de Engelsen en de opgravingen van de archeologen is het bezoek aan de ruïnes van de paleizen, kloosters, tempels en waterreservoirs een hoogtepunt van mijn rondreis. Het Polonnaruwa museum geeft de bezoekers een goede indruk van het leven in de oude hoofdstad en is een ideaal vertrekpunt om de site te bezoeken.

Het volgende hoogtepunt van mijn reis, de rots van Sigirya ofwel de “Lion Rock”, is mijn volgende stop. Koning Kasyapa bouwde op de vrijwel ontoegankelijke top van de 200m hoge rots met loodrechte wanden een paleis met schitterende paviljoenen, tuinen met fonteinen en baden. Na zijn dood werd Sigirya een toevluchtsoord voor monniken. Het prachtige complex raakte in verval en werd herontdekt door de archeologen tijdens de Britse koloniale periode. Om bij de rots te komen, wandel ik door de watertuinen, via wenteltrappen bereik ik halverwege een nis met fresco’s van vrouwen, vervolgens start ik aan de lastige klim naar de top tussen de 2 leeuwenklauwen in en uiteindelijk word ik beloond met een prachtig uitzicht! Op de rots vind je enkel nog de funderingen van het paleis dat hier ooit heeft gestaan.

Te midden van de Culturele Driehoek ligt vervolgens de 160m hoge rots van Dambulla. Het geheel bestaat uit indrukwekkende boeddhistische grottempels.  De tempels, die halverwege de rots liggen, zijn bereikbaar via een steile trap en  bieden een prachtig zicht over de vlaktes en de rotsen van de omgeving.

Een rit via de kruidentuin van Matale brengt mij in Kandy. Kandy is de laatste hoofdstad van de Sri Lankaanse Koningen en vandaag is de stad een stukje Werelderfgoed. Na een stop in het centrum met zijn bazaar, een kunst- en ambachtencentrum en het edelsteen museum, is het hoogtepunt een bezoek aan de Tempel van de Tand (Temple of the Tooth) waar de tand van Boeddha wordt bewaard. Het mooie witte tempelcomplex staat aan de rand van het meer en trekt pelgrims aan uit heel Azië. Al deze culturele hoogtepunten heb ik afgewisseld met enkele dagen rust aan de prachtige stranden van de oostkust van het eiland. De kusthotels bieden bovendien de mogelijkheid om extra excursies te doen zoals walvissen spotten, snorkelen op enkele prachtige locaties aan Pigeon Island, fietsen, kanotochten, paardrijden, …

Het mistige heuvelland verschilt sterk van de rest van Sri Lanka, dus wilde ik hier ook zeker een bezoekje brengen vooraleer terug naar huis te keren. Het klimaat in deze streek is het hele jaar frisser dan in het droge laagland. Overal zie je welig begroeide bergen waarvan de lagere hellingen bedekt zijn met theeplantages, waar de theepluksters kleurige stipjes in het groen vormen en de spectaculaire watervallen via steile wanden omlaag storten in de smalle dalen. Met de aanplant van thee op de heuvels werd de theeverkoop de belangrijkste economische pijler van Sri Lanka.

Sri Lanka heeft de bezoekers veel paradijselijks te bieden, zowel in landschappelijk als in cultureel opzicht. Er zijn bergen, oerwouden, ruïnes van oude steden, enorm grote kunstmatige waterreservoirs, imposante boeddhabeelden en vruchtbare hooglanden, kortom een bezoek waard.

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!