Reisverslag

Toscane, kort maar krachtig

Bezocht door: Hilde

Een eindje terug vertrok ik met een select groepje collega-reisagenten op studiereis naar het idyllische Toscane voor een kort maar krachtig bezoek. Toscane, een geliefde vakantiebestemming voor ons Belgen, ligt in centraal-Italië en grenst aan Ligurië, Emilia-Romagna, Umbrië, de Marken, Lazio en aan de Tyrreense Zee.  Die laatste is niet onbelangrijk want het is hierdoor dat een zachte zeelucht de streek binnenwaait. Tel daarbij de bescherming van de Apennijnen en je krijgt een gematigde winter, warme zomer en ietwat regenachtige lente en herfst. De weergoden waren ons echter goed gezind waardoor wij vier dagen volop konden genieten van Toscanes prachtige landschap, zijn gastronomie, de uitstekende wijnen, … en dit alles onder een deugddoende zon.

Naast diverse bezoeken aan de top van de lokale hotellerie brachten wij ook een bezoek aan de steden Firenze en Siena.
Florence (Firenze in het Italiaans) heeft alles voor wie van geschiedenis, kunst, cultuur en mode houdt.  De stad biedt onderdak aan ruim een vijfde van alle westerse kunstschatten, met de Galleria degli Uffizi als absolute koploper.  En eveneens de indrukwekkende Duomo met de grootste koepel ter wereld, Michelangelo’s David en ook de andere beelden op het Piazza della Signoria zijn de moeite waard. Daarnaast biedt Florence echter ook kleine, sfeervolle straatjes waar je doorheen kunt slenteren zonder ook maar iemand tegen te komen.  Vooral in Oltrarno, aan de andere kant van de Ponte Vecchio, waar je nog het echte Florence kunt opsnuiven.
Siena is dan weer (volgens velen) de mooiste middeleeuwse stad van Italië. Met zijn prachtige, schelpvormige Piazza del Campo en zijn smalle straatjes is het, wat mij betreft, alvast één van de meest fotogenieke steden van Toscane. Tijdens de jaarlijkse paardenrace barst de strijd tussen de contradas (de wijken in Siena) los, een zeer bijzondere traditie die nog steeds in ere wordt gehouden.

De hotels die we bezochten op deze trip, hadden in het verleden allemaal een andere functie. Het zijn middeleeuwse dorpjes, oude boerderijen, oude villa’s, … die later zijn omgevormd tot hotel.  De kamers in de hotels zijn dus zelden identiek aan elkaar, maar gegarandeerd charmant en uniek. Elk  van deze hotels is rustig gelegen op uitgestrekte privédomeinen temidden het platteland, wijngaarden en/of olijfbomen.  Niet verwonderlijk dus dat de meeste hotels producent zijn van o.a. wijn en olijfolie.  En hoe kan het ook anders dan dat je in veel van deze hotels een werkelijk adembenemend uitzicht hebt ...

Ik kwam terug met, naast een goede dosis vitamine D, heel wat nieuwe kennis over Toscane waarmee ik jullie graag verder help op kantoor. 

Meer weten? Contacteer Hilde Aeck op 056/2438 86 of via hilde.aeck@worldoftravel.be voor een afspraak.