Reisverslag

Vedi Napoli e …

Bezocht door: Peter

“Napels zien en dan sterven.”
Goethe was zo onder de indruk van deze stad in Zuid-Italië dat het hem deze woorden ontlokte. Volgens hem was dit het mooiste wat een mens in de wereld kon zien.
World of Travel trok er naartoe voor een incentivereis maar gaf een eigen twist aan Goethes uitspraak.

Met Napels ontdek je een stad met een ongelooflijke rijkdom aan gastronomie, kunst en cultuur. Een stad wiens geschiedenis teruggaat tot de 9de eeuw voor onze jaartelling.
Napolitanen noemen hun stad “pazzo”: gek, overspannen. Niet ten onrechte: met vespa’s die laveren tussen gedeukte Fiatjes, straatverkopers en spelende kinderen in smalle steegjes, sloffende mama’s met overladen boodschappentassen, jonge mannen die luidruchtig praten met hun handen, gekleed in designerkleren en met dito zonnebrillen, zuiderse geuren van verse pizza en espresso, wasgoed aan hoge lijnen tussen gevels als veelkleurige wolkjes tegen de staalblauwe hemel erboven… Napels overdondert je zintuigen, grijpt je vast en zuigt je mee in zijn bruisende levensritme.
Maar Napels kan ook rust zijn: met schitterende hotels in oude palazzo’s in groene oases aan de rand van de baai, waar je dineert op een terras met zicht op de Vesuvius en je vanuit het raam van je kamer alleen het blauw van hemel en water ziet, slechts gescheiden door de horizon.
Onze groep ruilt zijn vespa’s voor cabrio’s en rijdt richting Sorento. De Vesuvius domineert de Baai van Napels en dwingt tegelijk bewondering en respect af: de schoonheid van de vulkaan tegenover zijn oncontroleerbare kracht, Pompeii als symbool van vernietiging tegenover de wijnranken op zijn vruchtbare flanken. Na ons bezoek aan dit mooi bewaarde stuk antieke cultuur zijn we te gast bij een familie die al generaties de Lacryma Christi del Vesuvio verbouwt, een heerlijke rode wijn met uitgesproken karakter. La vita e bella.

Limone di Sorrento.Gelato al limone, pasta al limone, limoncello liquori, … De verbeeldingskracht van de Sorrentini kent geen grenzen als het op deze gele vrucht aankomt. Het badstadje Sorrento op het gelijknamige schiereiland is dé citroenhoofdstad van Italië. In het oude centrum met zijn smalle straatjes is het heerlijk kuieren en er zijn weinig plaatsen op deze wereld waar obers je met zoveel flair en vriendelijkheid een espresso en – uiteraard- citroencake serveren.

Tussen zee en hemel: de Amalfikust
Aan de zuidkant van het schiereiland Sorrento begint de Amalfitana, een weg die tussen zee en hemel is uitgehakt. In het voor- en najaar is het hier heerlijk cruisen. De zomerse drukte is dan ver weg en met open dak is het volop genieten. De Amalfikust is ongetwijfeld de meest spectaculaire kustlijn van heel Italië. Schitterende authentieke dorpjes hangen tegen de rotshellingen hoog boven de azuurblauwe zee: Positano, dorp van duizend trappen, het romantische Ravello, Scala,… om te eindigen in Amalfi. Hier een terrasje doen, bij Café Panza, op een zondagmorgen rond 11u, midden van de Zuid-Italiaanse drukte, is puur genieten.

Napels en omgeving hebben zo veel te bieden dat je niet anders kan dan een selectie te maken. De ideale mix, afgestemd op wat u wil ervaren. Samen met onze lokale partner beschikken we bij World of Travel over een schat aan ervaring en informatie over deze fantastische regio. Kom gerust even langs en maak kennis met hoe wij een bezoek aan Napels verwoorden:
“Napels zien, leven en beleven!”

A presto! Ciao