Reisverslag

Farangi Farangi (Ethiopië)

Bezocht door: Patrick

Na een ebolacheck op Addis Airport, verlaten we 's nachts - zonder bagage - de lege luchthaven voor een korte nacht. 's morgens staan de Toyota landcruisers vertrekkensklaar voor een rit langsheen de Great Rift Valley. We verlaten al gauw de chaotische drukte van Addis Abeba, een belangrijke metropool voor Oost-Afrika met ongeveer 6 miljoen. Een ding valt me meteen op : Ethiopië heeft een gemiddelde leeftijd van 17 jaar, en overal langs de weg tref je er jongeren en kinderen aan.  Het is zondag, wasdag voor veel Ethiopiers. De lokale bevolking, tussen honderden pelikanen, reigers en marabous aan de oevers van de vele meren van de Rift Valley is echt 'big fun'. Een zonsondergang zoals je die alleen in Afrika hebt sluit onze eerste reisdag af. Vanaf nu nemen de gaslampen en de kaarsen het over in onze lodge aan de oevers het het Langanomeer.

Verder door richting zuiden naar onze finale bestemming, de South Omo Valley.  Onze volgende halte is Arba Minch, een van de belangrijkste steden in Zuid-Ethiopië, maar eerst nog even een side-trip naar de Dorze. Hier woont het gelijknamige Dorze-volk dat verwant is aan de volkeren in de Omo-vallei. Hun hutten zijn gebouwd in de vorm van een olifantenkop. Indrukwekkende constructies, die langzaam krimpen omdat termieten van onderaf het huis opeten. We hebben geluk, het is er marktdag. Een kleurrijk spektakel gegarandeerd. Een reis naar het zuiden van Ethiopië moet overigens echt gepland worden in functie van de marktdagen, hét moment bij uitstek op de verschillende etnische stammen in volle actie te zien.

Vanaf hier begint het echte werk, verder door tot Jinka en Turmi. Hier eindigt ook zowat de digitale wereld, toch even wennen. We rijden anderhalf uur door het Mago National Park, het grote groene niets : bergruggen volgen elkaar op tot aan de Zuid-Soedanese grens met vaak spectaculaire vistas. En plots uit het niets komen ze te voorschijn : de Mursi, de meest gevreesde stam uit de 'Lower Omo Valley'.  De mannen hebben enkel een stuk stof over de schouder hangen en een lange stok in de hand, waarmee de bloedige en spectaculaire 'donga' gevechten worden gevoerd. Aangekomen in het Mursi dorp valt me meteen een iglo tent op tussen de strooien hutten. Ik ontmoet er Guillaume, een frans student antropologie die voor zijn eindthesis 8 maanden vertoeft in verschillende Mursi en Suri dorpen. Het bezoek aan de Mursi heeft een sterk voyeuristisch tintje en ben daarom blij hem te ontmoeten en zijn verhalen te horen. Hij vertelt me dat de komst van het toerisme voorlopig weinig impact heeft op de levenswijze van de Mursi, met een 10 tal jeeps per week die het dorp aan doen. De nakende komst van een suikerfabriek net buiten het Nationaal Park en de opening van een luchthaven in Jinka zorgen echter voor een geleidelijke ontsluiting van deze gebieden en zullen de Mursi cultuur ontegensprekelijk gaan wijzigen. De vrouwen en kinderen van de Mursi en de verwante Surma stam  zien er prachtig uit.  Vooral de vrouwen met hun enorme lipschijven zijn fotogeniek : 1 click is 5 birr (0.25 euro). Dit is zowat het gangbare tarief. Foto's nemen in Zuid-Ethiopië is business geworden, de stammen weten dat ze er prachtig uitzien en verzilveren hun 'looks', overigens veelal hun enige bron van inkomsten.

Zelfde verhaal bij de Karo, een kleine etnische stam aan de oevers van de Omo rivier. De Karo staan vooral bekend voor hun bodypainting met schitterende motieven in witte kalk op hun zwarte lijven. Levende kunstwerken lijken het wel. Stammenoorlogen zijn nooit ver weg. Twisten over grondgebied of diefstal van koeien en geiten worden nog steeds tot der dood uitgevochten. Vroeger gebeurde dit met speren en pijl en boog, nu met vuurwapens. Kalasjnikovs zijn ondertussen naast veestapel en onderdeel geworden van de bruidsschat.

Dag 6 van de reis. Mijn bagage is terecht, en niet onbelangrijk detail tijdens een reis doorheen Zuid-Ethiopië. Zo weten we weer wat 'weinig hebben' betekent, en vooral in dit deel van de wereld is dit extra confronterend.

Huwelijken, besnijdenissen en rituelen om 'man' te worden zijn de belangrijkste gebeurtenissen bij zowat alle ethniën. Met wat geluk ben je bij de Hammar stam getuige van een 'bull jumping' ceremonie, waarbij een adolescent over de rug van van een rij stieren dienen te lopen om zo man te worden. Een indringende en bij momenten bloedige ervaring. Eerst werd er gedanst en gezongen door zijn vrouwelijke familieleden. Na verloop van tijd kwamen de 'maza' uit de bosjes te voorschijn. Dit zijn jonge mannen met hanenveren op hun hoofd en een aantal twijgen. Deze waren bedoeld om per twijg één zweepslag uit te voeren. De dansende vrouwen daagden de jongens uit en vroegen hen daarbij om geslagen te worden op hun rug. De vrouwen tonen daarmee hun liefde voor hun familielid aan, en laten ook hun incasseringsvermogen aan de rest van het dorp zien. Het is namelijk de bedoeling dat ze de zweepslag onverstoorbaar ontvangen en geen kick geven. Sommige vrouwen ontvingen er desgevraagd wel tien gedurende de ceremonie, en hun ruggen zagen rood van het bloed.  Lokale gidsen zijn hierbij eigenlijk onontbeerlijk want zij vormen net het culturele paspoort om met de stammen in contact te komen en te begrijpen wat er zich allemaal voor je ogen afspeelt. Zo ook op de wekelijkse markten van Dimeka en Turmi, waar de diverse stammen soms zwaar bepakt tot 40 km ver naar toe wandelen.

Zo maak je hier in het diepe zuiden van het land kennis met een tiental animistische stammen die het afrikaanse land rijk is. Het is een kleurrijk schouwspel van ingenieuze kapsels, traditionele kleding en lichaamsversiering. Het lijkt alsof je van de ene in de andere wereld terechtkomt. Het authentieke en ongerepte Afrika, een fascinerende mix tussen traditionele culturen en het mooiste natuurschoon.

Ook interesse in een reis naar Zuid-Ethiopië, neem dan zeker contact op met Patrick. Hij informeert je graag over de mogelijkheden om dit wondermooie stukje Afrika te bezoeken.  Tel 056/243882 of patrick.devos@worldoftravel.be
Beste reistijd voor Zuid-Ethiopië is van oktobber tot april

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Fotoboek

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!