Reizen op uw maat

Mongolië: meeting met de nomaden

U hebt u uw zinnen gezet op Mongolië of u bent vooral benieuwd naar dit onbekend en onterecht onbemind stukje Azië? In deze rondreis verkent u gedurende 11 dagen de gevarieerde landschappen van dit nomadische land. Uw reis spitst zich vooral toe op Centraal-Mongolië met zijn zandduinen, de UNESCO-site Orkhon Valley en het harde nomadenbestaan van zijn inwoners. U krijgt de kans om de nomadencultuur, die zich rond deze gebieden concentreert, echt te proeven via ontmoetingen, demonstraties en overnachtingen op de steppe. Dat maakt deze Mongoliëreis, naast dat Mongolië op zich al een weinig klassieke bestemming is, echt uniek in zijn soort. Uw reis rijgt het ene hoogtepunt aan het andere: een paardenvangst, een zegening door monniken, een paardrijtocht in de Orkhonvallei, een traditioneel concert met dans en sterren kijken bijvoorbeeld. Uw accomodatie tijdens deze toch is erg gevarieerd: van ger naar 'tourist camp' over een lodge tot een luxueus 5 sterrenhotel. Een succesformule om uit te proberen! 

11 dagen/ 10 nachten
ideale reisperiode: juni/ juli 2016

Inbegrepen

 • 2 overnachtingen in Shangri-La Ulaanbaatar ***** 
 • 2 overnachtingen in Geolodge Sweet Gobi (Charming Lodge)
 • 2 overnachtingen in Ursa Major Ger Camp (Charming Lodge)
 • 2 overnachtingen bij een lokale nomadenfamilie in een ger
 • 1 overnachting in Khatan Ugii Camp Tourist Camp
 • 1 overnachting in Khustain Nuruu Tourist Camp
 • Alle maaltijden zoals vermeld
 • 4x4 met chauffeur / gids voor alle transfers
 • Transfer heen/terug luchthaven - Ulaanbaatar centrum
 • Alle voorziene activiteiten en ontmoetingen

Niet inbegrepen

 • Vluchten Brussel - Ulaanbaatar heen/ terug
 • Verzekeringen
 • Andere maaltijden en uitstappen dan vermeld
 • Persoonlijke uitgaven en fooien.
 • Optioneel kan u vanuit Ulaabaatar met een Cessna ook vliegen naar het Ursa Major Camp, Orkhon Valley, met een vlucht van anderhalf uur over de immense steppe heen

 

 • Wilt u meer en verder dan enkel Centraal-Mongolië, dat kan! U kan u de zuidelijke Gobiwoestijn verkennen via een extensie bij deze reis. Hiervoor hebt u minstens 3 extra dagen nodig en maakt u gebruik van een binnenlandse vlucht om ter plaatse te raken. U bezoekt de Bayanzag Canyon, de Yoliin Am vallei en de zandduinen Khongoryn Els. U verblijft in de Three Camel Lodge.
 • Andere uitbreidingen zijn de Altai (westelijk) met ontmoetingen met de Kazakse adelaarjagers (Kazakse minderheid) of noordelijk kan u met een verlenging van uw reis naar het Khovsgol Lake om te vissen, kayaken of trekken en de rendierherders te ontmoeten.

Programma

Dag 1: Ulaanbaatar
Bij aankomst op de Chingis Khaan-luchthaven wordt u verwelkomd door onze lokale agent. Transfer naar het stadscentrum (45 minuten) en ontbijt. U bezoekt de hoofdstad: het Ghenghs Khan Square (Sükhbaatar Square), het parlement en het Nationaal Museum van Mongoolse geschiedenis voor een korte inleiding op de Mongoolse cultuur. Optioneel kan u ook het Choijin Lama's Museum, het Mongol Costumes Museum en de Nationale Opera een bezoekje brengen. Lunch in het stadscentrum, diner van Mongoolse specialiteiten. Overnachting in Shangri-La Hotel, vlakbij het centrale plein. Dit hotel, het enige vijfsterrenhotel in de stad, werd in de zomer van 2015 geopend en telt 4 restaurants/ bars en 290 elegante en ruime kamers van minstens 42m². Uw kamer kijkt uit over het Nayramdal Park en het centrale plein.

Dag 2: Ulaanbaatar / Bayan Gobi (278 km)
Na het ontbijtbuffet, vertrekt u naar het Gandan Monastery, waar u door de boeddhistische monniken wordt verwelkomd. Dit Tibetaanse klooster werd gespaard tijdens de communistische periode. In één van de veelkleurige tempels staat een 26 meter hoog standbeeld van Avalokitesvara. Tijdens uw bezoek stoot u op monniken, verzonken in gebed of tijdens hun dagelijkse heilige gezangen.
Daarna verlaat u per 4x4 de hoofdstad naar de Sweet Gobi 'Out of Nowhere's' Geolodge (4u). Deze lodge bevindt zich aan de rand van Elsen Tasarhai zandduinen en het Khanghai Nurru NP, vlakbij het geografische hart van Mongolië. Uw lunch wordt voorzien tijdens de rit. Bij aankomst in het resort, hebt u vrije tijd. Diner en overnachting in uw persoonlijke ger in de Sweet Gobi Geolodge. Uw ger is voorzien van een double kingsize bed, het typische Mongoolse, kleurige meubilair, vilten tapijt en een niet te overtreffen, onbelemmerd zicht over de steppe. Uw ger wordt warm gehouden met de centrale 'kachel' en er is een eigen badkamer. Er is een saunager.

Dag 3: Bayan Gobi / Tara Lake / Khogno Khan (80 km)
Met een stevig ontbijt achter de kiezen, reist u vandaag verder naar het hart van de steppe. Een goedgevulde dag staat op het programma. U stopt er bij een lokale nomadenfamilie waar u, op een heel persoonlijke manier, kennis kan maken met hun unieke levensstijl. Back to basics: zelf het vuur aansteken, eenvoudig koken met lokale producten, melken van de dieren, scheren van de schapen, ... U mag ook even toekijken bij het temmen van een wild paard. Als geen ander zijn Mongolen met hun urga (lange stok met lasso) erin gedreven om wilde paarden tot hun kudde toe te laten treden. Een hels avontuur in ware cowboy/rodeostijl. Niet voor gevoelige kijkers,.. Waar mogelijk, kan u ook zelf een handje toesteken. Ook de lunch brengt u met hen door.
Daarna vervolgt u uw tocht naar Tara Lake, waar verschillende Mongoolse legendes hun oorsprong vinden. Reken op zandduinen, vulkanisch gesteentes en groene, rollende steppes. Met een telescoop kan u op zoek naar overvliegend wild: (juffer)kraanvogels en monniksgieren zijn hier geen uitzondering.
Tot slot reist u door naar Khogno Khan Sacred Mountain voor een wandeing over de heilige berg en zijn maanlandschap van granietrots. U bezoekt het Ovgon Hiid - en het Erdene Hambiin Hiid klooster, herbouwd in de jaren '90 na zijn vernietiging door de sovjets eerder. Uitrusten kan bij terugkeer in de Sweet Gobi, waar nog een diner bij kaarslicht in de ger staat voorbereid voor u. Overnachting in Sweet Gobi Geolodge.

Dag 4: Bayan Gobi / Orkhon Valley (130 km)
Met een lekker ontbijt, mag u -Mongoolser wordt het niet- zelf het zadel in. Er worden paarden (met comfortabel zadel) voorzien en u wordt begeleid door ervaren ruiters die tevens eigenaar zijn van de paarden. Alle materiaal wordt voorzien. Nagenieten kan bij de lunch in Sweet Gobi. Daarna vertrekt u richting Orkhon Valley. Het landschap van de Orkhonvallei (121 967ha) werd in 2004 tot 'cultureel landschap' uitgeroepen door UNESCO en omvat de graslanden rond de diepe oevers van de Orkhonrivier. Er zijn nog verschillende archeologische ruïnes uit de 6e eeuw en dit is het decor voor verschillende yak-herders. In de late namiddag komt u aan in het ger camp Ursa Major, vrije tijd rond het kamp. 's Avonds geniet u hier de lunch en moet u beslist sterren kijken. De Mongoolse sterrenhemel staat bekend als de 'meest sterrige' ter wereld. Combineer dat met een unieke uitgestrektheid rondom u en u voelt zich even koning te rijk. Overnachting in Ursa Major Gercamp.

Dag 5: Orkhon Valley (40 km)
Ontbijt in het gerkamp. U vertrekt voor een tweedaags verblijf, ten midden van een nomadische familie. Gaat u de uitdaging aan om de ger (uit vilt en hout) samen te stellen in 20 minuten zoals een doorwinterde Mongool dat kan? Hier brengt u straks, naast de ger van de familie, de nacht door. Kamperen dus, maar dan op zijn Mongools en in een uniek landschap. Daar kan glamping nog wat van leren ... U luncht (traditionele maaltijd) met 'khuushuur': runds-of schapenvlees gemengd met ui, look en kruiden in een gebakken deeglaagje; aanschouw het als een Mongoolse dumpling. U leert meer over de Mongoolse levensstijl. Diner en overnachting in de zelf opgezette ger.

Dag 6: Orkhon Valley (80 km)
Na het ontbijt ontmoet u de lokale nomadische yak-herders en proeft u yakmelk. Ook 'aïrak', het nationale drankje van gefermenteerde merriemelk, wordt gedegusteerd indien u dat wenst. U helpt met de voorbereidingen van de lunch op de traditionele Mongoolse wijze en leeft even tussen het Mongoolse gezin. Of u vergaapt zich tussendoor maar even aan de onwezenlijke landschappen die zich rondom u ontvouwen. Na het diner, overnacht u opnieuw in de eigen ger.

Dag 7: Orkhon Valley
Na het ontbijt en afscheid te hebben genomen, reist uw gezelschap verder naar Zanabazar retreat. Dit is het belangrijkse pelgrimsoord in het land, genaamd naar Zanabazar, de belangrijke figuur in de boeddhistische geschiedenis van Mongolië en diens eerste boeddhistische leider. U geniet er de picknicklunch, alvorens uw wandeltocht aan te vatten. Doorheen naaldbossen waagt u zich een weg naar het 2300m hoge Tovkhon Khiidklooster. Gebouwd in 1654 met 14 tempels, werd hier het Soyombo-alfabet van de Mongoolse taal geschreven door Zanabazar. Het Soyombosymbool werd het nationale symbool en prijkt op vlag, geld, postzegel, ...
U keert terug naar de Ursa Major Geolodge voor het diner en een culturele avond: Mongoolse legendes, traditionele muziek en regionale dans. Twee zaken die u niet kan missen zijn de 'morin khuur', de viool met paardenhoofd, en de 'khoomi', een traditionele 'keelzang' die u nergens anders ter wereld terugvindt. Overnachting in Ursa Major.

Dag 8: Karakorum / Ugii Lake (180 km)
Ontbijt. U reist naar Karakorum, de voormalige Mongoolse hoofdstad toen het Mongoolse Rijk het grootste was dat ooit bestond (twee keer zo groot als het Romeinse, dat we veel beter kennen). Hier zijn enkele interessante stops voorzien: de stenen schildpaden, die als 'bewakers' van de toegangspoorten tot de stad dienden en het Erdene Zuuklooster. Dit laatste werd gebouwd in de 16e eeuw met restanten van de vernietigde stad (toen het Mongoolse Rijk viel en de hoofdstad naar Peking verhuisde). In Erdene Zuu, omringd door 108 stoepa's, zijn nog een twintigtal tempels te bezoeken uit de 16e en 17e eeuw. U wordt er gastvrij verwelkomd door de Gelug monniken, die een zegeningsceremonie opvoeren met mantra's, de boeddhistische meditatiegebeden. Een stukje erfgoed dat tijdens uw bezoek wordt in stand gehouden. In het Anja Ger Camp geniet u een 'organische lunch' alvorens naar Ugii Lake (2u) af te zakken. Dit meer op 1300m hoogte is 25km² groot en tot 15 meter diep; pelikanen en ganzen zijn vaste bewoners. Diner en overnachting in het Khatan Ugii Camp.

Dag 9: Ugii Lake / Przewalski Nature Reserve (180 km) 
Ontbijt en verkenning van de rijke fauna en flora rond het meer, eventueel ook met een verfrissende duik aansluitend. Lunch bij het meer. Daarna gaat de reis verder richting het natuurreservaat van de prezwalskipaarden. De hergeïntroduceerde soort (dankzij Europese behoudprogramma's) is een verre voorouder van het moderne paard zoals wij dat kennen en werd ontdekt tijdens expedities in Centraal-Azië in de 19e eeuw. U bezoekt het infocentrum en gaat op excursie door het natuurreservaat (een safari voor wilde paarden zeg maar). Diner en overnachting in het natuurreservaat.

Dag 10: Przewalski Nature Reserve / Ulaanbaatar (100 km)
Ontbijt en observatie van de paarden in het park. Lunch in het kamprestaurant. U vertrekt terug richting Ulaanbaatar voor het slot van deze rondreis. De namiddag is voorbehouden voor shopping of een traditionele show (met de 'morin khuur') in het Red Theatre. 's Avonds is er een slotdiner in het hotel of het stadscentrum. Overnachting in Shangri La Hotel.

Dag 11: Terugkeer naar Brussel
Ontbijt, transfer naar luchthaven (45 minuten). Vlucht naar Brussel (via Moskou).
 

De reis ter plaatse legt u begeleid af per Land Cruiser (4x4).

Andere trips in
Mongolië

Onze specialisten beantwoorden graag al uw vragen. Stuur hen gerust een mailtje


Bekijk ons volledige team

Interesse in deze trip?

Neem gerust contact op. Samen werken we een passend voorstel voor u uit.

Contacteer ons

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!