Reizen op uw maat

Ethiopië: wierook en schotellippen

Ethiopie: geen land in Afrika heeft biedt zoveel variatie. Een geschiedenis die terug gaat tot de dagen van koning Salomon. Met verbazingwekende bouwwerken in Gondar, Lalibela, Axum en de mysterieuze ommuurde stad Harar. Geweldige landschappen, de Simien Mountains met toppen  boven de 4000 m. De Rift Vallei en de meren met flamingo’s, het laagste punt van Afrika, de Danakil depression, de fascinerende stammen in het zuiden, de Dhorze en de Mursi.

Duur: 15 dagen (14 nachten)
Prijs op aanvraag
Programma volledig aan te passen naar smaak van de klant

Inbegrepen

 • 2 overnachtingen in hotel Sheraton Addis Abeba
 • 1 overnachting in de Kuriftu Lodge
 • 2 overnachtingen in hotel Taye
 • 2 overnachtingen in hotel Mountain View
 • 1 overnachting in de Konso Lodge
 • 1 overnachting in de Turmi Buska Lodge
 • 1 overnachting in hotel Swayne’s
 • 4 overnachtingen in hotel Djibouti Palace Kempinski

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Alle maaltijden niet vermeld in het programma
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooien
 • Verzekeringen

Programma

DAG 1 Addis Abeba

Aankomst in Addis Abeba. Recuperatie van de bagage en immigratie. Onthaal en transfer naar het hotel Sheraton. De check-in is normaal vanaf 14 uur; vroegere check-in onder voorbehoud. U kunt alleszins uw bagage al achterlaten in het hotel. Begeleid stadsbezoek in Addis, met bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum, de kathedraal van de heilige Drievuldigheid en de markt. Vanaf Mount Entoto heeft u een panoramisch uitzicht over de stad. Overnachting in het hotel Addis Abeba Sheraton op basis van kamer en ontbijt.

DAG 2 Addis Abeba – Bahir Dar

Ontbijt in het hotel. Check-out en vroege transfer naar de luchthaven. Check-in voor de vlucht naar Bahir Dar. Korte transfer naar de lodge, aan de oevers van het meer en op slechts 10 km van de luchthaven. In de voormiddag, boottocht op Lake Tana, bekend voor zijn oude kloosters op de verschillende eilandjes in het meer en op het Zege-schiereiland. Bezoek aan het klooster Mehal Zege Giorgis en de kerk Ura Kidane Mihret. Lunch. In de namiddag, begeleide excursie naar de watervallen van de Blauwe Nijl, op slechts 30 km van Lake Tana.  Door controle van de waterstanden van Lake Tana en de bouw van een Hydro-elektrische centrale is het debiet van de watervallen wel ingeperkt. Terugkeer naar Bahir Dar. Diner in de lodge. Overnachting in Kuriftu Lodge op basis van half pension.

DAG 3 Bahir Dar – Gondar

Ontbijt in de lodge. Doorreis naar Gondar, ongeveer 160 km rijden. Check-in in het hotel. Lunch in het hotel. In de namiddag, bezoek aan het kasteel van Gondar, “Camelot van Ethiopië”. Dit is niet echt één kasteel, maar een complex van burchten en paleizen in en rond Gondar. U bezoekt er het 17de-eeuwse kasteel van koning Fasilides, het paleis van koning Iyasu (waarvan het interieur helaas vernield is door aardbevingen en Britse bombardementen), en de baden van Fasilides, die tot op heden nog gebruikt worden voor de reinigingsrituelen tijdens het Timkat-festival (elk jaar op 18 en 19 januari). Diner in het hotel. Overnachting in hotel Taye op basis van vol pension.

DAG 4 Gondar

Ontbijt in het hotel. Vandaag zet u het bezoek aan Gondar verder. Nog altijd op het domein van de kastelen bezoekt u de kerk van Debre Berhan Selassie, gebouwd ten tijde van koning Iyasu in de 17de eeuw en versierd met prachtige muurschilderingen. Lunch en diner in het hotel. Tweede overnachting in hotel Taye op basis van vol pension.

DAG 5 Gondar – Lalibela

Ontbijt in het hotel. Check-out en transfer naar de luchthaven. Check-in voor de vlucht naar Lalibela. Transfer naar de stad, op zo’n 30 km van de luchthaven. Onmiddellijke start van de bezoeken in Lalibela, wereldbekend voor zijn 11 monolithische kerken. In de voormiddag, bezoek aan de noordelijke groep : Bete Medhani Alem (’s werelds grootste monolithische kerk), Bete Maryam (waarschijnlijk de oudste), Bete Golgotha (de kerk waar de tombe van koning Lalibela te vinden zou zijn. Lunch. In de namiddag, bezoek aan de westelijke groep, met Bete Giyorgis, zonder twijfel de best bewaarde en meest verfijnde van de kerken in Gondar. Dit exemplaar is een perfecte kruisvorm van 25 op 25 meter, 30 meter diep in de rotsen uitgehakt. Diner in het hotel. Overnachting in hotel Mountain View op basis van vol pension.

DAG 6 Lalibela

Ontbijt in het hotel. In de voormiddag, korte maar kronkelende rit van 8 km, waarbij u meteen een hoogteverschil van 500 meter overbrugt. Op 3150 meter, hoog boven Lalibela, bezoekt u het 13de-eeuwse klooster Asheten Mariam. Ook deze kerk is deels uit de rotsen gehakt.Terugkeer naar Lalibela voor de lunch, in het hotel. In de namiddag, bezoek aan de monumenten van de oostelijke groep : Bete Amanuel (waarschijnlijk de voormalige Koninklijke kapel), Bete Merkorios (een gevangenis), Bete Abba Libanos en Bete Gabriel (misschien een oud koninklijk paleis). Diner in het hotel. Overnachting in hotel Mountain View op basis van vol pension.

DAG 7 Lalibela – Addis Abeba – Arba Minch – Konso

Ontbijt in het hotel. Check-out en transfer naar de luchthaven. Check-in voor de vlucht naar Addis Abeba. Aankomst in Addis. Transit voor de vlucht naar Arba Minch. Onthaal en transfer per 4x4 naar de Omo Valley. U begint met het bezoek aan de Konso.
In tegenstelling tot de meeste Ethiopische volkeren leven de Konso in grote gemeenschappen, elk apart bestuurd door een raad van ouderen. De sociale status van alle mannen en enkele vrouwen wordt bepaald door een onderverdeling in generaties, die zich normaal uitstrekt over een groter gebied. In de praktijk werkt het systeem alleen binnen de grenzen van het eigen dorp. Familiebanden worden bepaald in negen clans, geleid door priesters. Ambachtslui vormen een aparte sociale klasse. Polygamie is toegestaan, maar de meeste mannen zijn te arm om meerdere vrouwen te hebben.
Wanneer een Konso-koning sterft, wordt hij opgevolgd door zijn zoon. De overleden koning wordt gemummificeerd en blijft nog negen maanden op zijn troon zitten. Pas dan wordt hij begraven en kan de zoon zijn taak als koning opnemen.
De ‘economie’ van de Konsi draait volledig op landbouw, compleet met irrigatie en terrasbouw op heuvelflanken. Maïs wordt verbouwd als voedsel ; katoen en koffie worden verhandeld. Om de velden te beschermen wordt het vee in stallen gehouden en met de hand gevoederd. Zowel de melk als het vlees van het vee worden gebruikt, net als het vlees van schapen en geiten.  Ander vlees is meestal verboden. Met de uitwerpselen worden de akkers bemest. De Konso staan ook bekend voor hun ‘wagas’, herdenkingsmonumenten voor mannen die een vijand of een gevaarlijk dier hebben gedood. De houten beelden worden in groepjes geplaatst, en stellen de man, zijn vrouw(en) en zijn gesneuvelde vijanden. Diner in de lodge. Overnachting in Konso Lodge op basis van half pension.

DAG 8 Konso – Turmi

Ontbijt in de lodge. Doorreis naar Turmi voor een bezoek aan de markt. Vervolgens ook de bezoek aan de Hamar-stam. Lunch onderweg.
Turmi is een dorpje in Hamar-gebied, dat vooral bekend is voor zijn wekelijkse markt. De markt is meer een ontmoetingsplaats voor de Hamar en Karo, maar er worden ook honing, boter en souvenirs verhandeld.  Hoe klein het plaatsje ook is, vorig jaar was er in januari een wereldconferentie voor nomadische volkeren. Er waren herders uit 25 verschillende landen, uit alle werelddelen : Indianen uit de Andes en de Rocky Mountains, herders uit Mongolië, Spanje en Roemenië en veel Afrikaanse stammen.
De Hamar zijn vooral bekend voor hun initiatieceremonie. Om een volwaardig man te worden en te kunnen trouwen moet een jongen over de ruggen van een reeks stieren en koeien lopen. Eerst zetten de vrouwen het op een urenlange zang en dans, het begin van het huwelijksritueel. Eén vrouw smeert ondertussen de rug van de andere vrouwen in met olie. Er worden sloten koffie gemaakt, eveneens een belangrijk onderdeel van de rituelen, want koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Daarna krijgen de vrouwen slaag : de mannen gebruiken buigzame twijgen om de geoliede ruggen tot bloedens toe te slaan. De vrouwen zijn trots op hun littekens, want ze tonen aan hoe sterk ze gehecht zijn aan hun familie. Daarna schilderen de mannen hun gezichten, kunnen de stieren aanrukken en is het, net voor zonsondergang, effectief tijd voor de ‘bull jump’. Diner in de lodge. Overnachting in Turmi Buska Lodge op basis van half pension.

DAG 9 Turmi – Mursi – Arba Minch

Ontbijt in de lodge. Check-out en doorreis via het Mago National Park naar Mursi. Lunch onderweg.
Het Mago National Park ligt aan de oevers van de Omo-rivier, en herbergt 56 zoogdiersoorten, van buffels, giraffen, olifanten en kudu’s tot (meer zeldzaam) leeuwen, luipaarden en zebra’s. Het terrein is hoofdzakelijk savanne en dichte bush, niet echt geschikt voor de observatie van wild. Rondom de rivieren zijn er dichte bossen. Ook vogels voelen zicht thuis in de droge graslanden. Je vindt er kori’s (zware vogels die liever lopen dan vliegen), neushoornvogels, wevers, kleurrijke spreeuwen. Aan de oevers van de Neri-rivier vind je ijsvogels en reigers.
De Mursi-stam, 6500 leden rijk, leeft zeer afgezonderd, diep in het Mago-gebied. Ze staan bekend voor hun strijdlust en streven naar onafhankelijkheid, maar vooral voor de vrouwen, die grote schotels in hun uitegerekte onderlip dragen. Iedereen loopt er zo goed als naakt bij, al was het maar omdat ze hun lendendoeken meer gebruiken als hoofddeksel, ter bescherming tegen de brandende zon. Een wapen – meestal een Kalashnikov – is evengoed een onderdeel van de ‘uitrusting’. Iedereen is volledig kaalgeschoren – geen wonder dat ze toeristen vaak naar scheermesjes vragen – en werkelijke óveral beschilderd met witte en rode verf.
Helaas verzamelen veel Mursi zich op een van de toegangswegen, alleen maar om te poseren voor toeristen. Je betaalt er steevast 2 Birr per foto, en dit is dé manier geworden voor de Mursi om wat geld te verdienen. Gelukkig zijn de Mursi - vooral de vrouwen – nog altijd even nieuwsgierig naar toeristen. Ze willen weten hoe hun haar aanvoelt, en in veel gevallen ook hoe het zit met de borsten van hun blanke medemens… Na het bezoek aan de Mursi-stam, terugkeer naar Arba Minch. Diner in het hotel. Overnachting in Swayne’s Hotel op basis van half pension.

DAG 10  Arba Minch – Addis Abeba

Ontbijt in het hotel. In de voormiddag, bezoek aan het dorp Chencha. Chencha is de thuishaven van de Dorze-stam. Ze staan bekend als wevers, en wonen in bijzondere huizen in de vorm van een bijenkorf. Ze zijn soms meer dan twaalf meter hoog en gemaakt van bamboestaken en bamboebladeren, afgedekt met gedroogde ensetbladeren (valse banaan). Op verschillende hoogtes steken er stokken uit de muren, zodat de eigenaar van het huis omhoog kan klimmen om de wanden te repareren. Het is zelfs mogelijk om, met de hulp van het hele dorp tijdens een complete ceremonie, het hele huis op te heffen aan de stokken en te verhuizen. Lunch onderweg. Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Addis Abeba. Transfer naar het hotel. Rest van de namiddag vrij. Overnachting in het hotel Addis Abeba Sheraton op basis van kamer en ontbijt.

DAG 11 Addis Abeba – Djibouti

Ontbijt in het hotel. Check-out en vertrek naar de luchthaven voor de vlucht naar Djibouti. Transfer naar het hotel Djibouti Palace Kempinski (niet inbegrepen). Overnachting in het hotel Djibouti Palace Kempinski (twee Terrace Rooms) op basis van kamer en ontbijt.

DAG 12-14 Djibouti

Ontbijt in het hotel. Vrij verblijf in Djibouti. Overnachting in het hotel Djibouti Palace Kempinski (twee Terrace Rooms) op basis van kamer en ontbijt.

DAG 15 Djibouti – Addis – Brussel

Ontbijt in het hotel. Vrije voormiddag. Check-out. Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar huis.

Onze specialisten beantwoorden graag al uw vragen. Stuur hen gerust een mailtje


Bekijk ons volledige team
Bekijk ons volledige team
Bekijk ons volledige team
Bekijk ons volledige team

Interesse in deze trip?

Neem gerust contact op. Samen werken we een passend voorstel voor u uit.

Contacteer ons

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!